Process Operator

  • Merwedeweg 10, 3198 LH Europoort Rotterdam, Nederland
  • Voltijds

Beschrijving van het bedrijf

In Rotterdam staat de grootste bio-ethanol raffinaderij van Europa: Alco Energy Rotterdam. Met zijn bio-ethanolproductie uit maïskorrels draagt deze bij aan duurzame oplossingen voor een lagere CO2-uitstoot van onze auto’s, het wegtransport en ook de lucht- en scheepvaart.

Iedereen is zich er immers van bewust: we moeten dringend in actie komen voor het klimaat. Het blijft een heet hangijzer voor het kabinet, maar bedrijfsleven, NGO’s en wetenschappers zijn het erover eens: we kunnen niet stilzitten als we de klimaatambities van de overheid willen behalen. Die liegen er niet om: 55% minder CO2-uitstoot in 2030 en 95% minder in 2050.

Alco Energy Rotterdam neemt daarin zijn verantwoordelijkheid. Door maïs te gebruiken als grondstof voor eindproducten. Maïs bestaat voornamelijk uit suiker en eiwit. Door de suiker (zetmeel) te scheiden van het eiwit wordt het minst gezonde deel van de maïs omgezet in vloeibare energie. Het gezonde deel, eiwit, gaat naar de voedselketen. De daarbij geproduceerde groene CO₂ wordt als vervanging van fossiele CO2 geleverd aan omliggende glastuinbouwbedrijven.

Door slimme productiemethodes kan Alco Energy Rotterdam het overgebleven eiwit concentreren en een veevoer van hoogwaardige kwaliteit maken. Dit veevoer vervangt gedeeltelijk de soja die een relatief grote ecologische voetafdruk heeft en helemaal uit Zuid-Amerika moet worden getransporteerd.

Alco Energy Rotterdam is een jonge bio-raffinaderij die in 2010 is opgestart in Europoort Rotterdam. We zijn één van de grootste producenten van bio-ethanol en veevoeder in Europa en we leveren de daarbij geproduceerde CO₂ aan de omliggende kassen, om onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verlagen.

Onze organisatie is onderdeel van de Alcogroup, de 2e bio-ethanolproducent van Europa en Vanden Avenne Commodities, een gespecialiseerde graanhandelaar.

Op de fabriek in de Europoort zijn wij dagelijks met ongeveer meer dan  120 collega’s aan de slag om alle processen te verbeteren en daarbij een gedegen bijdrage te leveren aan duurzame energievoorzieners. het bovenstaande te realiseren. We Onszijn een bedrijf met kent een no nonsense mentaliteit en we hebben de ambitie om continue onze (productie)processen te verbeteren met daarbij veel alle aandacht voor veiligheid, milieu en productiviteit. Wij willen namelijk de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen garanderen, van zowel onze producten, van onze interacties met onze partners als van de interne processen.

Er wordt de komende jaren flink geïnvesteerd en wij hebben medewerkers nodig die het als een uitdaging zien om met ons te werken aan het bereiken van onze doelen..Onze organisatie is

Alco Energy Rotterdam is  onderdeel van de Alcogroup, de 2e bio-ethanolproducent van Europa en Vanden Avenne Commodities, een gespecialiseerde graanhandelaar.

Functieomschrijving

Wij zijn dan ook op zoek naar Proces Operators, bij voorkeur met een aantal jaren ervaring, die ons team willen versterken. Spreekt het je aan om te werken in een bedrijf dat wil verbeteren en uitdagingen niet uit de weg gaat? Dan ben jij misschien de persoon die wij zoeken.

Als Proces Operator zorg je ervoor dat het productieproces draaiende wordt gehouden. Je controleert de processen en stuurt die waar nodig bij. Bij storingen werk je nauw samen met de onderhoudsmonteurs. Je bent verantwoordelijk voor de bediening, bewaking, aanpassing en bijstelling van de installaties. Ook bewaak je de kwaliteit van het eindproduct. Daarnaast reageer je vroegtijdig en alert op mogelijke bedreigingen voor veiligheid, kwaliteit en milieu. Wij vinden het  daarom belangrijk dat je als operator nieuwsgierig bent en het proces echt in de vingers wilt krijgen.

Je werkt volgens een 2-2-2-volcontinurooster. Een ploeg bestaat uit een 9 collega’ s waaronder een shiftleader en operators van verschillende functieniveaus. Na een inwerkperiode start je aan een trainingstraject. De fabriek is onderverdeeld in units. Naarmate je meer units beheerst neemt het niveau waarop je werkzaam bent toe.

Het productieproces bestaat uit vermalen, hydrolyse, fermentatie, destillatie en dehydrateren. De productie van bio-ethanol vindt plaats via een organisch proces. Het zetmeel van de mais wordt omgezet naar suikers door gebruik te maken van enzymen. Daarna wordt gist toegevoegd om de suikers om te zetten in ethanol en CO2. Het bijproduct van het fermentatieproces wordt gedroogd, gepelletiseerd en als veevoederkorrels vervoerd naar de klanten.

Functie-eisen

Je bent bij ons goed op je plaats wanneer je het als operator leuk vindt om in een team te werken en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen die ons bijzondere proces met zich mee brengt.

Je bent in het bezit van een volwaardig Vapro-B of Vapro-C diploma, of een gelijkwaardige opleiding en met 3-5 jaar ervaring. Hierbij is Vapro-C een pré. Je doorloopt binnen ons bedrijf een trainingsprogramma waarbij je begeleid wordt door een mentor. Naast een Vapro-B of Vapro-C opleiding is het belangrijk dat je beschikt over energie, een kartrekker en een echte zelfstarter bent.

Aanvullende informatie

Wij bieden je?

Binnen onze operatie kennen we een fulltime werkweek van 33,6 uur en een werkdag van 8 uur inclusief pauze. Onze arbeidsvoorwaarden zijn geregeld middels onze bedrijfs-CAO en zijn zeker marktconform. Ze bestaan onder andere uit een tegemoetkoming in de ziektekosten, een bonusregeling en deelname aan een pensioenregeling. Daarnaast is er bij werkzaamheden in vijf ploegendienst sprake van een volcontinu toeslag van 30%.

Geïnteresseerd?

Wil je bijdragen aan ons succesverhaal? En spreekt het je aan te werken in een omgeving waar je mag meedenken, je je vak kan uitoefenen en daarom wordt gewaardeerd? Dan ontvangen wij graag je CV en motivatie. Voor meer informatie over Alco Energy Rotterdam  kun je onze website www.alcoenergy.com bezoeken of voor de functie van Proces Operator contact opnemen met Jaime Baena, 0181-24 25 42.

Video's om te bekijken