Project Engineer

 • Merwedeweg 10, 3198 LH Europoort Rotterdam, Nederland
 • Voltijds

Beschrijving van het bedrijf

Alco Energy Rotterdam is een jonge bioraffinaderij die in 2010 is opgestart in Europoort Rotterdam. Het is één van de grootste producenten van bio-ethanol, veevoeder en CO₂ in Europa.

De Rotterdamse fabriek is onderdeel van de Alcogroup, de 2e bio-ethanolproducent van Europa en Vanden Avenne, een gespecialiseerde graanhandelaar. Als Alco Energy Rotterdam bouwt zij nu in nauwe samenwerking met het zusterbedrijf Alco Bio Fuel uit Gent aan een duurzame organisatie.

De fabriek in de Europoort telt ongeveer 100 medewerkers. Alco Energy levert een gedegen bijdrage aan duurzame energievoorzieners in Europa.

Functieomschrijving

Voor de afdeling projecten zijn wij op zoek naar enthousiaste (nieuwe) collega’s die ons niet alleen willen helpen met de uitvoering van projecten, maar die tevens ook het team verder willen helpen ontwikkelen tot een volwaardige zelfstandige afdeling, waarbinnen de noodzakelijke kennis, vaardigheden en ervaring geborgd worden in goede werkprocessen, systemen en vooral ook samenwerking.

Daarvoor bieden wij een interessante positie binnen een groeiende en ontwikkelende organisatie, waarbinnen de functie veel ruimte bestaat om deze zelf te helpen invullen en uitbouwen.
 

Dit alles gekoppeld aan prima (marktconforme) arbeidsvoorwaarden.

 • Aantrekkelijke salarismogelijkheden
 • 25 vakantiedagen + 13 ATV dagen per jaar
 • Bonusregeling
 • Salarisbeloningen gekoppeld aan jaarlijkse prestaties.
 • Ziektekostenverzekering. vergoeding
 • Goed Pensioenplan.

Kortom een mooie uitdaging voor zowel de meer ervaren als beginnende (Project) Engineer.

 

De functie (doel)

De Project Engineer is (mede) verantwoordelijk voor de realisatie van de verbeterings- en vervangingsprojecten op de locatie. Hiertoe worden via een Stage Gate proces ideeën vanuit de organisatie, vertaald naar een projectscope, waarna een basic engineering pakket wordt samengesteld waarna de EPC (detail engineering, purchasing en constructie) fase volgt.
Het zwaartepunt van de functie ligt in de BE- en EPC-fase die leidend, zelfstandig of ondersteunend zijn maar altijd in teamverband uitgevoerd worden.

 

Organisatorische positie

Je rapporteert aan de Technical Manager Projects en geeft zelf geen direct leiding.

Je maakt onderdeel uit van multidisciplinaire projectteams om de diverse stadia die projecten doorlopen te realiseren. Je werkt nauw samen met en bent aanspreekpunt voor de uiteindelijke gebruikers bij Operations en/ of Maintenance aan wie de opgeleverde projecten worden overgedragen. Je werkt nauw samen met en bent aanspreekpunt voor contractors, die voor engineering- en constructieactiviteiten ingehuurd worden.

 

Resultaatgebieden

Scope: Ondersteuning bieden bij het vaststellen van de projectscope door de verantwoordelijke Proces Engineer, waarbij het front-end loading proces cruciaal is om de hierop volgende projectfases veilig, effectief en efficiënt te kunnen laten verlopen.

Basic Engineering: Startend vanaf een goed gedefinieerde projectscope op een kosten efficiënte manier realiseren van een basic engineering pakket en een projectbegroting. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een externe engineering firma maar waar mogelijk wordt de basic engineering door jouzelf, of samen met collega’s uitgevoerd.
In deze fase coördineer je een multidisciplinair team dat zorg draagt voor een pakket dat past in de strategie van het bedrijf. Denk hierbij aan het toepassen van de juiste specs, het zoveel mogelijk gebruik maken van standaard componenten etc.

EPC: Als projectleider draag je zorg voor de noodzakelijke gedetailleerde engineering, waar de kosten efficiëntie ook weer een belangrijke rol speelt. Hiertoe onderhandel je in samenwerking met de Purchase Coordinator met de benodigde leveranciers en geef je de opdrachten uit.
Gedurende de constructiefase ben jij het aanspreekpunt om knelpunten op te lossen en treed je tevens op als Field Supervisor voor het project, eventueel tezamen met iemand van een andere discipline.

Documentatie: Je draagt er zorg voor dat vóór het afsluiten van het project de documentatie bijgewerkt is en op de juiste locatie beschikbaar is. Denk hierbij aan PID, PFD, maintenance documentatie zoals manuals etc. Hierbij wordt samengewerkt met de afdelingen (Process) Operations en Maintenance.

Functie-eisen

 

 • Afgeronde technische HBO-studie (bsc.) met engineering specialisatie (Mechanical/ Piping, E&I, Process, …)
 • Ervaring met het opstellen van engineeringpakketten.
 • EPC en veldervaring (in het veld checken van de basis voor het engineeringpakket, maar ook in de EPC-fase aansturen van contractors en het oplossen van knelpunten).
 • Gewend om multidisciplinair te werken (en kleine zaken van een andere discipline kunnen oppakken). 
 • Teamspeler, communicatief vaardig.
 • Zelfsturend, initiatiefnemend (pro-actief), stressbestendig.

 

 

 

 

Video's om te bekijken