Policyrådgivare

 • Tegelviksgatan, Stockholm, Sverige
 • Heltid

Företagsbeskrivning

Om oss

Afrikagrupperna är en solidaritetsorganisation som arbetar för en värld där alla människor har lika rättigheter och möjligheter att påverka sin vardag och framtid. Afrikagrupperna samarbetar med organisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe och stödjer kampen för ett fritt Västsahara.

Afrikagrupperna är en medlemsbaserad organisation och har lokalgrupper runtom i Sverige som är engagerade inom aktivism och insamling. På kontoren är vi 25 anställda, verksamma i Stockholm och Johannesburg.

Jobbeskrivning

Om tjänsten

Du ansvarar för att leda och utveckla Afrikagruppernas kunskap, verksamhet och påverkansarbete inom frågor som rör mänskliga rättigheter med fokus på levnads- och arbetsvillkor, naturresurser och företag. I den här tjänsten kommer du arbeta med frågor som levnads- och arbetsvillkor vid utvinning av naturresurser och bedriva påverkansarbete med fokus på företags agerande och staters ansvar för de mänskliga rättigheterna.

Du är sakkunnig inom företags påverkan på mänskliga rättigheter med fokus på naturresurser i södra Afrika och globalt. Du bistår med underlag och material inom temat till hela organisationen och är ansvarig för att utveckla och förmedla dina sakkunskaper. Du driver påverkansarbete i Sverige och EU i samarbete med relevanta organisationer och deltar på seminarium, i paneler och liknande, och nätverkande är en naturlig del av ditt arbete. Du har också ett nära samarbete med programhandläggarna i södra Afrika och Afrikagruppernas partnerorganisationer. Tillsammans med teamet och ledningsgruppen följer du upp verksamheten och har en aktiv roll i att utveckla verksamheten strategiskt inom ditt sakområde samt i planering, ansökning och rapportering.

För den här tjänsten ser vi att du har erfarenhet av att arbeta med påverkansarbete och/eller utvecklingssamarbete. Du har god samarbetsförmåga och får gärna ha arbetat i olika samarbetsformer. Vi ser att du har en god analytisk förmåga och är nyfiken och engagerad i din arbetsroll. Du trivs med att prata inför folk och gillar att ta egna initiativ.

Kravspecifikation

För den här tjänsten ser vi att du har:

 • Akademisk utbildning eller motsvarande erfarenhet inom juridik, mänskliga rättigheter, utvecklingsstudier, internationella relationer, eller annat för tjänsten relevant område.
 • Goda sakkunskaper om och erfarenhet av mänskliga rättigheter, levnadsvillkor, feminism, naturresurser eller andra för tjänsten relevanta områden.
 • Erfarenhet av och kunskap om utvecklingssamarbete och utvecklingsfrågor.
 • Erfarenhet av planering, uppföljning och rapportering.
 • Erfarenhet av kommunikation och/eller påverkansarbete.
 • Vana av att tala om mänskliga rättigheter, levnadsvillkor och liknande ämnen inför extern publik. 
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i skrift och tal både på svenska och engelska.

Meriterande:

 • Erfarenhet av att skriva ansökningar och rapporter till externa finansiärer.
 • Erfarenhet av att arbeta rättighetsbaserat.
 • Vana att arbeta i/med internationella och interkulturella arbetsgrupper.
 • Erfarenhet av arbete i, eller på annat sätt förvärvad kunskap om, södra Afrika.
 • Erfarenhet av arbete eller engagemang inom förenings- eller folkrörelse. 
 • Kunskaper i portugisiska.

Ytterligare information

Praktisk information

Omfattning: Heltid.  

Placering: Stockholm. Regelbundna resor ingår i tjänsten.

Anställningsform: Vikariat 5 augusti(eller enligt ök) till 31 jan 2021 med möjlighet till tillsvidareanställning.

Lön: Afrikagrupperna tillämpar solidarisk lönesättning med en fast lönetrappa. Ingångslön på 32 880 SEK.

Kollektivavtal: Afrikagruppernas anställda omfattas av kollektivavtal för Ideella Organisationer mellan KFO och Unionen.

Afrikagrupperna tror på god balans mellan arbetstid och fritid och tillämpar därför 35 timmars arbetsvecka vid heltidsarbete, samt erbjuder våra anställda 32-34 semesterdagar (ökningen sker samma år du fyller 40 år).

Ansökan

Skicka ditt personliga brev (max en sida) och CV senast den 2 juni 

Vi ser att du som sökande delar Afrikagruppernas värdegrund. Afrikagrupperna är en arbetsplats som eftersträvar mångfald genom att välkomna alla sökande oavsett kön, könsidentitet, etnisk bakgrund, religion, sexuell läggning, ålder, eller funktionsvariation.

Om du har frågor:

Om du har frågor om tjänsten kontakta Internationell Programchef Jenny Nilsson på

08-442 70 73 eller jenny.nilsson(@)afrikagrupperna.se

 

Om du har frågor om rekryteringen kontakta HR-ansvarig Simon Eriksson på

08-442 70 67 eller simon.eriksson(@)afrikagrupperna.se

 

För fackliga frågor kontakta Jimmy Peterson på 08-442 70 71 eller jimmy.petersson(@)afrikagrupperna.se